top of page
  • Skribentens bildMatilda Mattsson Fröjd

Bästa fricampingen i Sverige

Uppdaterat: 31 maj 2023

Att fricampa blir allt mer populärt. Runtom i vårt avlånga land rullar husbilar, campervans, husvagnar och tält på jakt efter världens bästa fricamping. Men vilken är egentligen den bästa fricampingen? Jo, det är den som blir av.

Foto: Erik Wernerlich.


Hitta bästa fricampingstället

Det finns flera olika tillvägagångssätt för att hitta det bästa fricampingsstället. Du kan ju till exempel köra runt och leta. Du kan sitta själv och studera Google Maps eller så kan du ladda ner en fricamping-app. Det finns flera bra där Park 4 Night är en av de populäraste. Där tipsar användare varandra om olika platser. Kom dock ihåg att användarna inte alltid är experter, så bara för att någon säger sig hittat ett riktigt bra ställe att fricampa på behöver det inte betyda att det är helt lagligt. Här hittar du fler tips för hur du hittar bästa stället. Håll utkik efter skyltar och följ alltid gällande regler. Läs mer om regler för fricamping med husbil och husvagn här.


Bra att veta för dig som vill fricampa med husbil, campervan eller husvagn

  • Det är viktigt att du håller dig på vägen och följer terrängkörningslagen.

  • Kom ihåg att respektera skyltar, förbud och markägare.

  • Håll rent omkring dig och ta hellre med någon annans skräp hem än lämna skräp till någon annan.

  • Ställplatser och camping må kosta en slant, men det kan också vara härligt


Var kan man fricampa?

Man kan fricampa på alla möjliga ställen. Längs skogsvägar, landsvägar och småvägar. Så länge det finns en parkering där det är tillåtet att stå och det inte råder förbud mot husbil eller husvagn. Har du däremot tält är dina möjligheter nästan oändliga. Tack vare allemansrätten i Sverige kan du gå ut i skogen och slå upp ditt tält nästan var som helst. Läs mer om tältning och allemansrätten här.


Vad gäller för att fricampa med tält?

  • Du får tälta nästan var du vill, något enstaka dygn.

  • Ta hänsyn till natur, markägare och boningshus i närheten.

  • I nationalparker och naturreservat gäller ofta särskilda regler.

  • Kom ihåg att städa upp efter dig. Det ska inte märkas att du varit där.

  • Har ni fler än tre tält ska ni be om lov av markägaren.

Kom ihåg att reglerna för fricamping skiljer sig åt i olika länder, och ibland även inom samma land. Denna artikel handlar om fricamping i Sverige. Har du tips eller idéer du vill dela med oss? Eller har du synpunkter på artikeln? Hör av dig!

11 931 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page