top of page
Admin

Fricampa med tält – allemansrätten

Uppdaterat: 6 apr. 2022

Det bästa med tält är att det är helt och hållet tillåtet att tälta något enstaka dygn i naturen. Om du flyttar dig vartefter kan du fricampa under en längre period.


Tänk på att slå upp tältet på tålig mark och se till att du inte stör markägare eller skadar naturen. Du måste såklart även ta hänsyn till eventuella boende. Slå inte upp tältet nära någons hus. En bra måttstock är att du inte ska se någons boningshus från din tältplats.

Foto: Erik Wernerlich

Slå inte upp tältet nära någons hus. En bra måttstock är att du inte ska se någons boningshus från din tältplats.

Vi är ett stort gäng som ska tälta – är det ok?

Om ni är ett sällskap med två eller tre tält kan ni enligt allemansrätten tälta något dygn utan problem. Blir ni fler än så bör ni fråga markägaren om tillåtelse. Ju fler campare desto större risk för att marken blir skadad eller att ni skräpar ner. Kom ihåg: man kan alltid fråga! Det värsta som kan hända är att ni får ett nej, och då är det bara glatt leta vidare.


Här hittade vi en fantastisk plats vid en sjö längs Sörmlandsleden. Det var Erik som hittade platsen på Google maps. Vi fick gå drygt en och en halv kilometer genom skogen, men det var det värt. Det rådde eldningsförbud så vi fick låta bli att elda. Det gick fint ändå.


Tälta i nationalparker och naturreservat

I nationalparker och naturreservat gäller särskilda regler. Det kan skilja sig från reservat till reservat eller park till park, men ofta är det bara tillåtet att tälta på angivna platser. I vissa fall är det inte tillåtet att tälta alls. Det bästa är att det ofta sitter informativa skyltar vid ingången till naturreservatet eller nationalparken – respektera dessa. Hittar du ingen info? Vänd dig till kommunen eller länsstyrelsen. Kom ihåg att nationalparker och naturreservat också har särskilda regler för eldning, och att du måste ha eventuell vovve i koppel.


Hitta bästa platsen

Ofta råder förbud mot att slå upp tält i till exempel parker eller idrottsområden, om du är osäker kan du kontakta kommun eller polis för att få svar på vad som gäller. Men parker och idrottsområden är sällan de mysigaste ställena. Vid vandringsleder däremot, är det nästan alltid tillåtet att tälta och där finns ofta färdigställda eldplatser och vindskydd längs vägen. Ett annat tips är att gå på tältplatsjakt på Google maps. Där ser du dessutom enkelt hur nära det går att parkera bilen (eller var närmsta buss/tåg stannar) och kan optimera packningen efter hur långt du måste gå för att komma fram.


Vill du läsa mer om allemansrätten? Naturvårdsverket har massor av bra info – klicka här.


Detta gäller för dig som vill fricampa med tält

  • Du får tälta nästan var du vill, något enstaka dygn.

  • Ta hänsyn till natur, markägare och boningshus i närheten.

  • I nationalparker och naturreservat gäller ofta särskilda regler.

  • Kom ihåg att städa upp efter dig. Det ska inte märkas att du varit där.

  • Har ni fler än tre tält ska ni be om lov av markägaren.


Här hittar du en packlista till dig som ska ut och tälta.


Kom ihåg att reglerna för fricamping skiljer sig åt i olika länder, och ibland även inom samma land. Denna artikel handlar om fricamping i Sverige. Har du tips eller idéer du vill dela med oss? Eller har du synpunkter på artikeln? Hör av dig!

6 154 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page