top of page
  • Skribentens bildMatilda Mattsson Fröjd

Fricamping med husbil, campervan eller husvagn – i Sverige

Uppdaterat: 9 juni 2022

Har du byggt en campervan och kan inte vänta på att ge dig ut i naturen? Eller är du sugen på att fricampa med husvagnen?


Fricamping är härligt och många gillar det faktum att det ofta är gratis. Men kan du bara parkera var som helst och övernatta? Nej, inte riktigt. Läs mer om vilka regler som gäller för att fricampa i Sverige.

Foto: Erik Wernerlich

“Och ja, det är frestande att ibland köra off road för att få till den perfekta nattplatsen. Men det är värt att komma ihåg att med misskötsel följer ofta ännu mer förbud. Håll dig i skinnet och på rätt sida om lagen.”

Terrängkörningslagen

I Sverige har vi något som kallas terrängkörningslagen. Enligt denna lag är det förbjudet att framföra motordrivna fordon utanför vägar. Till exempel i skogsmark, på kalfjäll, i våtmarker, på stränder, hedar, parker, åkrar eller ängar. Du får alltså inte lämna vägen med din husbil eller bil. Du får heller inte köra på stigar, motionsspår eller leder som är avsedda för skogsbruk.

Förbudet gäller även för den som äger marken, eftersom lagen finns till för att skydda vår natur. Läs mer om terrängkörningslagen hos Naturvårdsverket.


Och ja, det är frestande att ibland köra off road för att få till den perfekta nattplatsen. Men det är värt att komma ihåg att med misskötsel följer ofta ännu mer förbud. Håll dig i skinnet och på rätt sida om lagen.


Respektera skyltar, förbud och boende

Finns det något mer störande än att stöta på en bom eller en förbudsskylt när man hittat det optimala stället? Nej, det gör ju inte det. Men försök vända på det och tänk på att fricampare kanske är det mest störande markägaren vet. Du är förmodligen inte först på plats. Och även om du är helylle, städar upp efter dig och aldrig skulle lämna ett enda skräp så är tyvärr inte alla lika goda föredömen som du. Respektera förbudsskyltar, förbud och markägare – det lönar sig i längden.

Här stod vi parkerade i slutet av en grusväg, vid en inofficiell badplats. Ett superläge! När de som bodde i närheten tittade förbi fick vi känslan av att vi inte riktigt var välkomna, även om de inte sa det rakt ut. Det gör att vi nog inte kommer att åka tillbaka. Det är onödigt att uppröra i onödan.


“Vad som lär vara mindre populärt är om du börjar fälla ut markis, ställa ut utemöbler och kicka igång grillfest.”

På rastplatser och p-platser

Oftast är det tillåtet att stå högst 24 timmar på en rastplats eller parkeringsplats. Om du då väljer att sova i bilen lär ingen hindra dig. Vad som lär vara mindre populärt är om du börjar fälla ut markis, ställa ut utemöbler och kicka igång grillfest. På lördagar, söndagar och helger får man oftast stå till nästkommande vardag. Men precis som på privat mark kan det förekomma lokala förbud eller regler.


Men var får jag fricampa då, egentligen?

Du kan till exempel ställa dig intill en väg, förutsatt att det finns plats och att marken inte skadas. Du kan stå på tillåtna p-platser eller rastplatser. Du kan givetvis också fråga markägare om lov att stå på hens mark. Men generellt sett är fricamping med motorfordon ingen mänsklig rättighet, och det måste vi acceptera – det är betydligt enklare med tält. Att tälta ingår nämligen i allemansrätten. Läs mer om det här.


Kom ihåg-lista för fricamping med husbil, campervan eller husvagn

  • Håll dig på vägen och följ terrängkörningslagen.

  • Respektera skyltar, förbud och markägare.

  • Håll rent omkring dig och ta hellre med någon annans skräp hem än lämna skräp till någon annan.

  • Ställplatser och camping må kosta en slant, men det kan också vara härligt.

Fler tips om fricamping hos Camptoo

Camptoo är en delningsplattform som för samman husbils- och husvagnsägare med människor som vill hyra deras fordon. De driver även Camptoo bloggen där de samlar massvis med nyttig information och inspiration för dig och alla dina äventyr på vägarna. Här kan du läsa Camptoo:s bästa tips om fricamping i Sverige.


Kom ihåg att reglerna för fricamping skiljer sig åt i olika länder, och ibland även inom samma land. Denna artikel handlar om fricamping i Sverige. Har du tips eller idéer du vill dela med oss? Eller har du synpunkter på artikeln? Hör av dig!

9 115 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page