top of page
  • Skribentens bildMatilda Mattsson Fröjd

Hitta fricampingplats med husbil, van eller husvagn

Uppdaterat: 6 apr. 2022

Hur gör man egentligen för att hitta den perfekta platsen att övernatta? Här får du veta hur du bäst förbereder dig och hittar de bästa fricampingplatserna.Allra först behöver du slå dig ner och fundera på vilka krav du har på din nattplats. Måste det finnas rinnande vatten, toalettmöjlighet och bad? Vill du stå ensam eller dela platsen med andra? Ska det vara i skogen eller nära staden?


“Ta upp kartan, sätt på flygfotoläget och zooma dig in på platser som ser härliga ut.”

Leta själv eller låt någon annan göra jobbet

När vi letar plats att stå söker vi ofta efter en avlägsen plats nära vatten. Det är inte helt lätt att hitta den typen av ställe och ofta stöter vi på patrull i form av förbudsskyltar och bommar. Men åker vi bara ut på måfå och hoppas på det bästa? Nej! Det finns enklare sätt:


  • Google maps – ta upp kartan, sätt på flygfotoläget och zooma dig in på platser som ser härliga ut. Ofta går det att få en ganska bra bild av omgivningen och om platsen är lämplig. Vad som är svårare att se på kartan är dock just förbudsskyltar och bommar.

  • Appen/hemsidan Park4Night – en app där du söker på platser och får upp ställen som andra användare lagt in. Här finns både fricampingplatser, ställplatser, rastplatser och ibland även campingar. Ofta finns både bilder och recensioner så att du kan bilda en egen uppfattning om platsen. Märk väl att platserna är inlagda av andra fricampare, så att platsen finns på Park4Night garanterar inte att det är 100 % okej att stå där. Kom ihåg reglerna och lita på din magkänsla.

  • Facebookgrupper/kompisar – det finns ett antal bra Facebookgrupper för folk som är intresserade av fricamping. Bland annat Vanlife Sverige och Vi som fricampar!!. I dessa grupper finns massor av tips och trix om fricamping och vanlife i stort men ibland dyker även tips om bra platser upp (använd sökfunktionen i grupperna). De bästa smultronställena brukar folk hålla för sig själva, av förklarliga skäl.

  • Prata med lokalbefolkningen. Befinner du dig långt hemifrån utan koll på området? Försök hitta någon som kan stället bättre än du och fråga om råd. Och kom ihåg: om du är välvilligt inställd, är folk det oftast tillbaka.


För dig som vill ha toa och rinnande vatten

Om du sällar dig till skaran som vill att det ska finnas både toalett och rinnande vatten så kanske det är dags att fundera över om fricamping verkligen är grejen för dig. Visst finns detta på vissa ställplatser, och kanske på vissa parkeringar, men då kan det hända att det kostar en slant att stå där. Då kanske det är mer värt att stå på en camping där det oftast finns alla möjliga bekvämligheter. Det kostar lite, men det kanske det är värt?


Eller varför inte installera rinnande vatten och toalett i din van/husbil/husvagn? Då har du det alltid med dig.


Ett sista tips:

Om du ger dig av för att övernatta sent på kvällen, se till att vara säker på att platsen är okej att stå på. Det är inte kul att leta fricampingställe halva natten, då är det bättre att ta en halvbra plats, sova några timmar, och fortsätta jakten på det perfekta stället på morgonkvisten.


Har du tips eller idéer du vill dela med oss? Eller har du synpunkter på artikeln? Hör av dig!

42 663 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page