top of page
  • Skribentens bildMatilda Mattsson Fröjd

När naturen är din toalett

Uppdaterat: 6 apr. 2022

Vi skiter inte i skogen, men ibland måste man ju bajsa. Hur gör man när det är dags att gå på toaletten och ingen wc eller dass finns att tillgå? Här är våra bästa tips.

Foto: Erik Wernerlich


Don’t kiss and tell – kissa och undanröj bevisen

Att kissa ute har nog de flesta av oss gjort någon gång. Det är ofta okomplicerat, särskilt om man råkar vara försedd med manliga genitalier. Som tjej vill man gärna torka sig efter uträttat behov – men vad gör man av pappret?


Vad du än gör: använd inte våtservetter eller hushållspapper som toalettpapper om du inte kan ta hand om det.

Lämna inte bara toalettpapperet där du kissat. Om du har en eld: elda upp papperet. Har ni inte fått igång elden ännu? Lägg toapapperet vid eldplatsen under en gren och använd att tända med när det är dags.


Om det råder eldningsförbud eller inte finns en bra eldplats då? Som vän av ordning och natur brukar jag samla mina kisspapper i en separat påse som jag sedan knyter ihop och tar med och slänger. Det är kanske inte värdigt, och kanske inte superfräscht men det är i alla fall schysst mot moder jord. Klarar du inte av tanken på att ha kisspapper i packningen? Gräv ner det i så fall. Och vad du än gör: använd inte våtservetter eller hushållspapper som toalettpapper om du inte kan ta hand om det. Våtservetter och hushållspapper löses inte upp av vatten och ska inte ens spolas ner i toaletten. Det blir kvar i naturen länge.


Dags att göra nummer två i skogen

Ska du bara vara ute en natt så kanske du kan hålla dig från att göra nummer två tills du kommer hem. Men alla vet att om man inte bajsar när det är dags så finns risk för både ont i magen och förstoppning, och det är inte så farligt att skita i skogen som man kan tro.


Hur gör man då? Jo, se till att ha med en spade, så att du kan gräva en grop. Du vill ju inte att någon annan ska råka stöta på din korv. Gräv en grop, sätt dig som om du skulle sittkissa och gör din grej. Ett tips är att gräva gropen i närheten av ett träd, då kan du hålla i dig samtidigt. Täck över både skit och toalettpapper ordentligt, och gå därifrån med en glad mage som om inget hade hänt. Kom ihåg att gå en bit från stigar och tältplatser när du ska skita, dels kan det vara skönt med lite avskildhet och dels är det trevligt att visa respekt för människor som kommer till platsen efter dig.

Går det inte gräva? Göm undan din dynga under en sten eller i en buske.

Kom ihåg-lista för att gå på toa i naturen:

  • Ha alltid en spade i packningen ifall du behöver göra nummer två.

  • Lämna inga spår. Om du kissat, ta rätt på ditt papper. Om du bajsar – gräv ner skiten.

  • Använd toalettpapper – inte hushållspapper, våtservetter eller servetter.

  • Kisspapper: elda upp, ta med eller gräv ner.


Har du några andra bra toalett-tips? Eller har du synpunkter på artikeln? Hör av dig!

4 506 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page