top of page
  • Skribentens bildMatilda Mattsson Fröjd

Flakasand – en öde strand där man festar ibland

Uppdaterat: 31 maj 2023


Flakasand från ovan. Foto: Erik Wernerlich

Ska du på utflykt i närheten av Kalix eller Överkalix? Eller närheten… I Norrbotten kan det begreppet variera. Hur som helst: långt bort från stadslivet finns en öde strand vid Kalix älv. När vi anlände i augustikvällen var vi helt ensamma. Öde är kanske fel ord förresten, du kan faktiskt ana E10:an där på andra sidan älven. Sandbanken är olika stor beroende på årstid och vattenstånd. Strandremsan är en kil i älven.


Festligheter på rock- och bluesfestival

Förr om åren brukade man arrangera en festival vid Flakasand. Under parollen midnattssol, vildmark och rock’n’roll samlades människor och njöt av just detta. Men sedan intrånget av ett numera välkänt virus har stranden stått utan festival. Men spåren finns kvar. Baracker, läktare och kanske vad som en gång var en bar skvallrar som festligare tider. Låt oss hoppas att festen hittar tillbaka hit. Platsen förtjänar det.


Skvaller om en festival. Foto: Erik Wernerlich

Långgrunt men spöklikt

Stranden borde vara en dröm för barnfamiljer. Långgrund och finkornig. Men denna sensommarkväll var det nästan spöklikt öde. De tomma barackerna gjorde stämningen extra enslig. Enligt en slarvig research på google kan vi konstatera att ordet flaka kommer från överkalixbondskan. Tydligen syftar ordet till en särskild typ av fälla som man använde när man fångade skogsfågel. Enligt samma slarviga research var området runt Flakasand en bra plats för jakt. Vad vet vi. Vi såg inte en enda fälla.


Hunden Maya godkänner utflykten till Flakasand. Foto: Erik Wernerlich

Gillar du egentid? Åk till Flakasand

Vi brukar leta efter platser där vi får vara ensamma. Flakasand är en fullträff. Vår hund Maya sprang fritt och grävde hål och kanaler i sanden. Vi badade till och med utan badkläder. Nakna. Frihet. Det enda som hördes var ett svagt sus från E10 och fjärran hundskall. Ute i älven hoppade fiskarna. Ett lagom skådespel att vila ögonen på medan vi åt snackpots på en stock.


Fröjd äter snackpot på en stock. Foto: Erik Wernerlich

Parkera vid Flakasand? Busenkelt!

Det finns gott om parkeringsmöjligheter vid Flakasand. Vi ignorerade förbudsskylten om man inte fick parkera på festivalområdet. Norrbottniskt anarkistiskt, eller hur? Vi ställde bilen bredvid en container. Om den var olåst? Oklart. Vi kollade aldrig. Det lilla skräp som blev av vår snackpot-middag fick skjuts hela vägen hem till vår egen soptunna.


En oengagerad spaning efter dass gav inget svar. Mörker, mygg och svala vindar fick oss att sluta leta. Ingen var nödig. För din skull borde vi kanske letat bättre. Om du åker dit kan du kanske leta åt oss?


Solnedgång över Kalix älv. Foto: Erik Wernerlich

Hur är Flakasand?

  • Hundvänligt Betyg: 5 av 5 Sensommarkvällen i augusti var det väldigt hundvänligt. Inte en själ kunde störa sig på Maya. Hon fick gräva och jaga pinnar och vi gissar att betyget blir 5 av 5.

  • Värt att åka tillbaka till Betyg: 3 av 5 Det är fint! Det finns dock liknande ställen i flera älvar. Med tanke på att Flakasand är ganska känt så hade vi kanske tur som fick uppleva det folktomt. Även E10 gör sitt för att sabba den riktiga vildmarkskänslan.

  • Överraskningsmoment Betyg: 2 av 5 Vi har hört om Flakasand av flera personer, sett bilder och även sett det från E10 tidigare. Med höga förväntningar är det svårt att överraska. Men en snygg solnedgång är alltid en snygg solnedgång – wow!

  • Faciliteter Betyg: 2 av 5 Bra parkeringsmöjligheter, stora ytor att stå även om man har husbil/husvagn eller tält. Det finns eldplatser. Dass-frågan är fortfarande oklar. Även om containern vore öppen så känns det oklart om och när den töms nästa gång. Vi vill ju inte bjuda in till råttfest.

  • Lättillgängligt Betyg: 3 av 5 Det är en bit att åka från ”stora vägen”. Vägarna är inte dåliga men heller inte toppen. Det är dock inte långt ned till stranden från parkeringen, men att komma ned med rullstol eller tung barnvagn är nog inte det lättaste.

Totalt skrapar Flakasand ihop 3 poäng – inte illa pinkat!


Har du varit i Flakasand? Foto: Erik Wernerlich

Flakasand på kartan – hitta hit:

Har du tips eller idéer du vill dela med oss? Eller har du synpunkter på artikeln? Hör av dig!

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page