Att tända en eld vid campingplatsen ger en extra känsla av friluftsliv. Dessutom ger elden värme och kan fungera som korvgrillare. Men det gäller att elda säkert – läs vidare för att lära dig hur.
Foto: Matilda Mattsson Fröjd
Respektera eldningsförbud
Vi tar det viktigaste först: respektera alltid eventuella eldningsförbud. Det spelar ingen roll om du tycker att du har koll eller om det just regnat. Är ett eldningsförbud utfärdat så blir det ingen eld, punkt slut. Om du är osäker på om det är eldningsförbud eller inte kan du kolla kommunens, länsstyrelsens eller räddningstjänstens webbplats för den region du befinner dig i. Kom ihåg att eldningsförbud ibland även avser grillar.
"Tänk även på underlaget. Bäst är om du kan elda på grus eller sand."
Elda säkert
Finns en färdig eldplats? Använd alltid den i första hand. Om inte, välj plats med omsorg – du vill inte att elden sprider sig till träd eller buskar. Tänk även på underlaget. Bäst är om du kan elda på grus eller sand. Eldar du på torvmark, mossa eller jordig skogsmark finns det risk att elden ligger kvar och pyr under marken även om du tycker att den ser släckt ut.
Kom ihåg att berghällar kan missfärgas och spricka om du eldar på eller nära dem – var försiktig. Och du, ha alltid vatten nära så att du kan vara beredd att släcka.
Eldnät, eldpall eller portabel eldstad
Det finns smarta eldnät att köpa på friluftsaffärerna. De kallas även eldpall eller portabel eldstad. Detta är en fiffig uppfinning. Du fäller enkelt upp benen och placerar nätet på toppen. På nätet kan du sedan tända din brasa. Brasan hamnar en bit upp från marken och du slipper skada marken under. Se till att ställningen står stadigt innan du tänder elden. När du eldat färdigt, släckt och ställningen svalnat så fäller du enkelt ihop den och bär med den till nästa ställe.
Men, vad ska du elda då?
Det blir ingen brasa utan ved. Och det kanske du inte packat med. Tur då att du är i skogen, där finns ju massor av pinnar och kottar. Du kan utan problem plocka lösa grenar, kvistar och kottar som ligger på marken. Men du kan inte bryta grenar från levande träd. Dels är det inte okej, dels brinner färskt virke väldigt dåligt. ”Åh vad fiffigt med eld, nu kan vi ju elda upp alla sopor” kanske du tänker. Men nej. Toalettpapper, absolut, men plast och annat får du snällt ta med dig hem igen.
Särskilda regler i naturreservat och nationalparker
Kom ihåg att det ofta gäller särskilda regler för eldning i naturreservat och nationalparker. Ibland är eldning förbjudet, ibland får du bara elda på särskilt angivna eldplatser och ibland kan det vara tillåtet att elda. Se efter vilka skyltar som sitter uppe innan du tänder på. Givetvis gäller även rådande eldningsförbud i naturreservat och nationalparker.
Dags att släcka
Se till att låta elden brinna ut. Tänk därför på att inte lägga på allt för mycket ny ved just innan läggdags. När elden brunnit klart häller du på rikligt med vatten. Rör gärna om med en pinne, all glöd ska slockna. Gräv gärna upp marken under askan tills varken glöd eller rök går att skönja. Och vattna sedan ännu mer. Mycket vatten är a och o, både på själva eldplatsen och runtom.
Kom ihåg-lista för att elda ute
Välj en säker eldplats med minimal risk för spridning.
Kolla upp gällande regler om du är i en nationalpark eller i ett naturreservat.
Ha alltid (mycket) vatten nära tillhands.
Elda gärna kvistar och grenar du hittar på marken, men gör inte våld på levande träd och buskar.
Se till att elden är ordentligt släckt innan du lämnar platsen/går och lägger dig.
Har du några bra eldtips? Eller har du synpunkter på artikeln? Hör av dig!
Comments